Vitaminer og mineraler

Ønsker du at supplere kosten med et ekstra skud vitaminer og mineraler? Hos Fitland.dk finder du et bredt udvalg af kosttilskud, der kan give dig et ekstra boost. Vi forhandler vitaminer og mineraler som kosttilskud af højeste kvalitet. 

Vitaminer og mineraler er lige så vigtige for kroppen som proteiner, kulhydrater og fedt. Uden vitaminer og mineraler kan kroppen ikke fungere, fordi deres effekter er vitale. 

Nogle vitaminer er nødvendige i forhold til at oprette et stærkt imunforsvar, der kan beskytte mod bakterier. Andre vitaminer har betydning for synet, mens nogle trejde vitaminer er betydning for nervesystemtet. Vitaminer har dermed vidt forskellige funktioner i forhold til at styrke kroppen, og vi har brug for et bredt udsnit af vitaminer.

Kroppen har også stærkt brug for mineraler. Mineraler er grundstoffer som eksempelvis calcium, magnesium og zink. Calcium er vigtigt for tænder og knogler, magnesium er vigtigt for stofskiftet, mens et mineral som jern er vigtigt i forhold til at sende iltet blod rundt i kroppen.

På samme måde som vitaminter har mineralerne vidt forskellige funktioner i forhold til kroppen, og de er samtidig essentielle. Det betyder, at de skal indtages gennem kost eller kosttilskud, fordi kroppen ikke selv kan danne dem. 

Forskel på vandopløselige og fedtopløselige vitaminer

Vitaminer er kemiske stoffer med en såkaldt amingruppe. Man opdeler vitaminer efter, om de er vandopløselige eller fedtopløselige. Og det har dermed også betydning for, hvilken kost man skal indtage vitaminerne sammen med. 

Vandopløselige vitaminer som B- og C-vitamin optages let af kroppen. De lagres ikke i kroppen, hvis de ikke optages fuldstændigt, men i stedet udskilles de via urinen. Men når de ikke lagres, har vi også brug for at få dem tilført dagligt via kosten. 

Især når man indtager fedtopløselige vitaminer, er det vigtigt at overveje, hvad man indtager dem sammen med. A-, D-, E- og K-vitaminer er fedtopløselige, hvilket betyder, at de skal opløses i fedt under fordøjelsen. Er du derfor på en fedtfattig kur, kan det være svært at optage disse vitaminer, og man kommer dermed i underskud. Derfor er det vigtigt også at indtage fedt for at kunne optage alle de essentielle vitaminer. 

Ekstra behov for vitaminer og mineraler

Nogle af os har et ekstra behov for vitaminer og mineraler som kosttilskud, fordi vi ikke får nok gennem kosten. Men det er langt fra alle, der har et ekstra behov. 

Mange ældre personer har behov for D-vitamin og gravide kvinder har et ekstra behov for jern. Behovene er vidt forskellige.

Med en varieret kost og et tilskud D-vitamin eller multivitamin er du sikker på, at kroppen får den rette mængde vitaminer og mineraler. 

Du kan opnå et stort indtag af vitaminer, hvis du eksempelvis spiser de såkaldte superfoods.

Til toppen

få nyhedsbrevet

Til toppen