Kulhydrat

Har du brug for ekstra kulhydrat inden eller efter træningen? Vi har samlet et stort udvalg af kulhydrater som kosttilskud her på siden. Kulhydraterne fåes både som barer og på pulverform, ligesom du kan få et ekstra skud kulhydrater gennem de fødevarer, vi tilbyder her på siden. 

Kulhydrat er for kroppen, hvad benzin er for motoren. Det er ganske enkelt kulhydrater, der driver kroppen fremad, fordi de er kroppens vigtigste kilde til energi sammen med protein og fedt. Er du i underskud af kulhydrater, vil du derfor opleve, at din krop ikke kan præstere på det niveau, som den burde. 

Kulhydrater udgør i de fleste tilfælde over 50 procent af vores kost. De optræder i kosten i form af stivelse, sukkerarter og kostfibre - eksempelvis groft brød og frugt og grønt. Som beskrevet er kulhydraterne vigtige for at holde kroppens energiniveau ved lige.

Kulhydrater omdannes til energi

Kulhydrater er sammen fedt og protein blandt kroppens vigtigste bestanddele i forhold til fungere optimalt. 

Når man indtager kulhydrater, nedbrydes de i mave- og tarmsystemet. Når kulhydrater nedbrydes, bliver det i stedet til sukker (glukose). Sukkeret optages derefter i blodet, hvorfra det føres ud i musklerne som energi. Derudover holdes blodsukkeret stabilt, ligesom noget af sukkeret, som blev tilført musklerne, omdannes til glykogen.

Glykogenet i musklerne omdannes ved hårdt aktivitet under træning igen til glukose, og det fremmer altså dermed den fysiske præstation. 

Omvendt har du ikke indtaget nok kulhydrater, vil du med det samme kunne aflæse det i din fysiske præstation, ligesom det påvirker din hjernearktivitet. Kroppen har ganske enkelt ikke energi til at udføre arbejde ved højere intensitet.

Sport, træning og kulhydrater

Hvor meget kulhydrat, skal man egentlig indtage? Det afhænger i høj grad af, hvor aktiv du er. På en dag med træning forbrænder du naturligt flere kulhydrater, og du har derfor brug for mere, mens du på en inaktiv dag har brug for færre kulhydrater. 

Det er især ved træning af høj intensitet, at du kan opleve de bedste resultater med kulhydrater som kosttilskud. Når pulsen er høj, forbrændes der mange kulhydrater, og kroppen har derfor brug for den ekstra energi.

Her er det en fordel med kulhydrat som kosttilskud, fordi det er mere bekvemt at indtage pulveret blandet med en væske fremfor at skulle indtage en tilsvarende mængde kulhydrater igennem eksempelvis ris eller grøntsager. 

Samtidig er du sikker på med kulhydrat som kosttilskud, at det er de rette kulhydrater, som du indtager i forhold til at præstere. Og så er de ikke mindst hurtige at indtage!

Til toppen

få nyhedsbrevet

Til toppen