Få styr på din CrossFit lingo

Få styr på din CrossFit lingo

Få styr på din CrossFit lingo

Måske har du stiftet bekendtskab med træningsformen CrossFit? Hvis du har, så har du sikkert også observeret, at der bruges rigtig mange specielle udtryk og vendinger i Crossfit. Det hele kan faktisk blive meget forvirrende, hvis du er nybegynder.

Men fortvivl ikke. Vores udsendte reporter har taget et kig på disciplinen, og samlet nogle af de gængse udtryk sammen her. Hvis der mangler nogen er du meget velkommen til at skrive en kommentar nederst på siden.

Box - En box er simpelthen træningscenteret. Kommer af, at mange Crossfit boxe ligger i industriområder, og er sårn meget firkantede i det. Deraf navnen.

Affiliate - En affiliate er en officiel CrossFit box - eller træningscenter. For at bruge CrossFit navnet skal man være affiliate. Det bliver man kun, hvis man har certificerede CrossFit-instruktører.

WOD - Workout Of the Day. Hver dag, en ny WOD. Eller som vores udsendte reporter udtrykte det: Hver dag, en ny WOD - og en ny sofistikeret måde at dø på. WOD's er sammensætninger af øvelser, og i de fleste crossfitcentre er det WOD's du bliver hevet igennem som nybegynder. Du kan dog også vælge at køre de officielle WOD's, som bliver annonceret hver dag på CrossFit's hjemmeside.

AMRAP - As Many Rounds As Possible. En workout på tid, hvor det gælder om at tage så mange runder som muligt. Det handler altså om at udføre øvelser hurtigt og effektivt, så man når så mange runder af øvelserne som muligt.

EMOM - Every Minute On the Minute. Hvert minut gentages en øvelse et bestemt antal gange. Det kan være 5 gange backsquat hvert minut i en tidsramme, eksempelvis 15 minutter. 

EMOMOM - Every Minue One More On the Minute. Samme som EMOM, me den lille krølle, at der hvert minut lægges én gentagelse til. Det kan være 15 minutters burbees. 1. minut tages én gentagelse, næste minut 2. Det gentages så, indtil man ikke kan nå at fuldføre alle gentagelser inden for minuttet.

For Time - Her handler det om at gennemføre et givent sæt øvelser hurtigst muligt. En del af de officielle WODS på CrossFit's hjemmeside er For Time. På den måde kan man sammenligne sig selv med andre CrossFit atleter.

CrossFit Games - CrossFit Games er en årlig begivenhed, som sponsoreres af Reebok. Lokale og regionale kvalifikationer giver adgang til de internationale CrossFit Games, som afholdes i sommermånederne. Disciplinerne spænder bredt over de fleste CrossFit øvelser, og kan også indeholde elementer af løb, svømning og meget andet godt fra havet.

Øvelser i CrossFit

Burpees - Englehop på steroider. Du starter stående. Grib så fat i gulvet med hænderne, og spark benene bagud, til du står i udgangsstilling til en pushup. Ned og op, og træk benene op under dig. Så laver du noget der kan minde om en squat hele vejen op, og afslutter med et klap over hovedet. Fødderne skal slippe gulvet i hoppet. 10 burpees er hårdt. Flere er hårdere. Du skal nok stifte bekendtskab med dem, hvis du ikke allerede har lavet de første 100.

Double Under - Hop i sjippetov, hvor der svinges to gange for hvert hop. Teknisk svær øvelse, som kræver en del hop, inden den kan forventes at sidde i skabet.

Air Squat - Start i bredstående stilling. Så skyder du hoften tilbage, samtidig med at du holder ryggen rank. Sænk rumpen, til lårene er under vandret, og så op igen. Lav et par hundrede af dem, så kører det for dig og dine baller. 

Knees to Elbows - Du hænger med bred håndstilling fra et rack. Så er det meget simpelt: Knæene skal bare og til albuerne, så har du lavet én gentagelse.

Toes to Bar - Samme udgangspunkt som Knees to Elbows. Bortset fra at du skal have tæerne op og røre stangen. Lyder det også simpelt? Det er det ikke.

Listen er langt fra fuldstændig - Falder du over udtryk der mangler, så sig endelig til, så får vi dem tilføjet.

Denne artikel er sponsoreret af Dagens.dk

få nyhedsbrevet

Til toppen